FİDYE YAZILIMI.

Fidye yazılımı siber suçlular için kazançlı bir taktik haline geldi. Sistemleriniz fidye yazılımı saldırısına girdiğinde, yönetilmesi korkutucu ve zor bir durum olabilir. Kötü amaçlı yazılım bir makineye virüs bulaştığında, belirli dosyalara veya tüm sabit sürücünüze saldırır ve sizi kendi verilerinizden alıkoyar. Ransomware, geçtiğimiz yıl yüzde 750 civarında bir artış gösterdi. Siber suçun, 2021 yılına kadar 6 trilyon$ ‘lık bir zarar vermesi bekleniyor.

Yerli Firewall - Fidye Yazılımı

RANSOMWARE NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Her türlü fidye yazılımı ortak bir amacı paylaşır. Sabit sürücünüzü kilitlemek, dosyalarınızı şifrelemek ve verilerinize erişmek için para istemek.
Fidye yazılımı; kazanç elde etmek için verilerinizi tutmak veya şifreleme yöntemi kullanan birçok kötü amaçlı yazılım türünden biridir.

Bir şirketin, kurumun veya kişinin, en hassas verilerinin veya sistemlerinin kullanılabilirliğini engelleyerek hem insan hem de teknik zayıflıkları hedefleyen bir kötü amaçlı yazılım şeklidir.

Siber güvenliğe yönelik bu saldırılar, kötü amaçlı yazılım kilitleme sisteminden bir fidye ödenene kadar dosya ve kaynakların tamamen şifrelenmesine kadar değişebilir.

Kötü niyetli bir kişi, bir bilgisayar sistemine girmek için kimlik avı saldırısı veya başka tür bir hackleme yöntemi kullanır. Fidye yazılımı bulaşmışsa, virüs dosyalarınızı şifreler ve erişimi engeller.
Hacker daha sonra bilgilerin çalındığını ve mağdurun fidye ödemesi durumunda bu bilgiyi geri vermeyi teklif ettiğini açıkça ortaya koyuyor.
Mağdurlardan sık sık Bitcoins şeklinde fidye ödemeleri istenir. Fidye ödenirse, siber suçlular verilerin kilidini açabilir veya şifreli dosyalar için bir anahtar gönderebilir. Ya da daha sonra tartışacağımız gibi ödemeden sonra hiçbir şeyin kilidini açmayabilirler.

Fidye Yazılımı

RANSOMWARE NASIL ÖNLENİR?

Fidye yazılımı sık sık e-posta yoluyla bulaşsa da güvenlik açıklarından yararlandığı da bilinmektedir.

İşte mağdur düşmekten kaçınmanın ve kendi verilerinizi kilitlemenin bazı yolları.

1.Yerel Olarak ve Bulutta Sistemlerinizi Yedekleyin.

Atılacak ilk adım, sisteminizi daima yedeklemektir. Yerel ve dış bir ortama.

Yedekleme işlemi ilk olarak, bilgilerinizi bilgisayar korsanlarının kolayca erişemeyeceği güvenli bir alanda yedekler. İkinci olarak, bir saldırı durumunda eski sisteminizi silmenizi ve yedek dosyaları ile onarmanızı kolaylaştırır.

Sisteminizi yedeklememek, onarılamaz hasara neden olabilir.

Verilerinizi korumak için bir bulut yedekleme çözümü kullanın. Verilerinizi bulutta koruyarak, fidye yazılımı ile bulaşmasını önlersiniz.

En son yedeklemenin şifreli ransomware dosyalarıyla yazılmış olabileceğini düşünerek birden fazla yedeklemeniz olsun.

2.Segment Ağ Erişimi.

Bir saldırganın erişebileceği verileri sınırlandırın. Dinamik kontrol erişimiyle, tüm ağ güvenliğinizin tek bir saldırıda riske girmemesini sağlamaya yardımcı olursunuz. Ağınızı, her biri farklı kimlik bilgileri gerektiren farklı bölgelere ayırın.

3.Erken Tehdit Tespit Sistemleri.

Potansiyel saldırıların belirlenmesine yardımcı olacak fidye yazılımı koruma yazılımı yükleyebilirsiniz. Erken birleşik tehdit yönetimi programları, izinsiz girişleri olduğu gibi bulabilir ve önleyebilir. Bu programlar genellikle ağ geçidi antivirüs yazılımı da sunar.

Bilgisayarınıza veya ağınıza yetkisiz erişimi engelleyen bir güvenlik duvarı kullanın. Ayrıca, istenmeyen eklerin e-posta kutunuzda görünmesini engellemek için e-posta en iyi güvenlik uygulamalarını ve spam filtrelemeyi kullanın. Bu kapsam da ağınızın dış ortamlardan gelebilecek her türlü tehditlere karşı Poniva Firewall cihazımızın erken tespiti ile bu tarz sorunlar ile karşılaşmamış olursunuz.

Windows, bir grup kullanıcının sisteminizi nasıl kullanabileceğini tanımlamanıza olanak sağlayan Grup İlkesi adlı bir işlev sunar. Yerel klasörlerinizden dosyaların yürütülmesini engelleyebilir. Bu klasörler geçici klasörler ve indirilenler klasörünü içerir. Bu, kötü amaçlı yazılımı daha sonra açan ve bilgisayar sistemine zarar veren yerel bir klasöre yerleştirerek başlayan saldırıları durdurur.

Kullandığınız sistemler için yazılım güncellemesi veya yaması indirip yüklediğinizden emin olun. Bu güncellemeler, bilgisayarlarınızın güvenlikteki hassas noktalarını da onarır. Yapacağınız güncellemeler yazılım açıklarından yararlanmak isteyebilecek saldırganları uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Başladıktan sonra saldırıları tespit etmek için tasarlanmış bir yazılım bile kullanabilirsiniz, böylece kullanıcı onu durdurmak için önlemler alabilir. Bu yazılım, bilgisayarı ağdan çıkarmayı, bir tarama başlatmayı ve BT departmanını bilgilendirmeyi içerebilir.

4.Anti Malware / Ransomware Yazılımını Kurma.

Fidye yazılımlarına karşı korunmak için en yeni virüsten koruma yazılımınız olduğunu varsaymayın. Güvenlik yazılımınız virüsten koruma, kötü amaçlı yazılım önleyici korumasından oluşmalıdır.

Virüs tanımlarınızı düzenli olarak güncellemek de çok önemlidir.

5.Sık Zamanlanmış Güvenlik Taramalarını Çalıştırma.

Düzenli olarak bilgisayarlarınızda ve mobil cihazlarınızda tarama yapmıyorsanız, sisteminizdeki tüm güvenlik yazılımları işe yaramayabilir.

Yapacağınız taramalar güvenlik yazılımındaki ikinci savunma katmanınızdır. Gerçek zamanlı kontrolcünüzün bulamayacağı tehditleri tespit ederler.

Kullanmakta olduğunuz virüs programlarınızı en az hafta da bir otomatik tarama olacak şekilde ayarlamanız sisteminize olası bir virüs saldırının engellemesine yardımcı olacaktır.

6.Geri Yükleme ve Kurtarma Noktaları Oluşturun.

Windows kullanıyorsanız Sistem Geri Yükleme bölümüne girin. Sistem Geri Yükleme’ye girdikten sonra, sistem korumasını açabilir ve düzenli geri yükleme noktaları oluşturabilirsiniz.

Kilitlenmeniz durumunda, sisteminizi kurtarmak için bir geri yükleme noktası kullanabilirsiniz.

7.Çalışanlarınızı ve Kendinizi Eğitin.

Şirketler ve bireyler genellikle eğitim ve öğretim eksikliğinden dolayı fidye yazılımına maruz kalmaktadır.

Fidye yazılımı bir kullanıcının dikkatsizliğine güvenerek, fidye yazılımı önleme programının işlerini onlar için yapmasını bekler. Hiçbir şey insan uyanıklığı gibi bir sistemi koruyamaz.

Kendinizi ve çalışanlarınızı en son siber saldırı ve fidye yazılımı konusunda güncel tutun. Çalıştırılabilir dosyaları veya bilinmeyen bağlantıları tıklamamalarını bildiklerinden emin olun.

Düzenli bir çalışan güvenliği bilinçlendirme eğitimi, çalışanlarınıza fidye yazılımı saldırılarının sisteminize ulaşmasını engellemedeki rollerini hatırlatır.

Güvenilir bir kaynaktan olduklarından emin olmak için bağlantıları ve ekleri incelemenin önemini vurgulayın. Personeli bir e-postaya veya telefon görüşmesine yanıt olarak şirket veya kişisel bilgilerinizi verme tehlikeleri konusunda uyarın.

Uzaktan çalışan personeller için, korsanların bu tür bağlantılardan kolayca sızabileceği için asla halka açık Wi-Fi kullanmamaları gerektiğini açıkça belirtin.

8.Güçlü Parolalar Kullanın.

Kullanmış olduğunuz parolanız ne kadar karmaşık olursa o kadar güvenli demektir. İkinci kişilerin tahmin edemeyeceği parolaları kullanmaya özen gösterin. Kullanacağınız parolalar doğum tarihinizi, telefon numaranızı vb. kişisel bilgilerinizi içermemelidir. (Güvenli bir parola için büyük küçük harf ve noktalama işaretleri de kullanmanız faydanıza olacaktır.) Kullanmakta olduğunuz parolalarınızı düzenli olarak değiştirmeniz güvenliğinizi artıracak bir önlemdir.

9.Tıklamadan Önce Düşünün.

.exe, .zip vb. ekleriyle birlikte gelen bir e–posta aldığınız da dosya ekini açmadan önce maili gönderen kişiden teyit alabilirsiniz. Kötü niyetli kişilerin güvendiğiniz adresleri kopyalayabileceğini unutmayın.

10.Posta Sunucunuzdaki Bilinmeyen E-posta Adreslerini ve Ekleri Engelleyin.

Posta sunucunuzu bilinen spam gönderenlerin ve kötü amaçlı yazılımların adreslerini reddetmek üzere ayarlayın.

Kurumunuzda bir posta sunucunuz yoksa, güvenlik hizmetlerinizin en azından gelen postaları filtrelendiğinden emin olun.

11.İşletim Sistemi Güncellemelerini ve Yamalarını Uygulayın.

Kötü amaçlı yazılımlar genellikle işletim sistemleri veya yazılımdaki güvenlik boşluklarından ve hatalardan yararlanır. Bu nedenle, bilgisayarlarınıza ve mobil cihazlarınıza en son güncellemeleri ve yamaları yüklemeniz önemlidir.

Örneğin, fidye yazılımı solucanı WannaCry, Windows’un eski sürümlerinde güvenlik açığından yararlandı. WannaCry tarafından saldırıya uğrayan şirketler bilgisayar işletim sistemlerini güncel tutmuş olsalardı bu tarz sorunlara maruz kalmayabilirlerdi.

12.Hassas Eklentileri Engelleyin.

Bilgisayar korsanlarının bilgisayarları etkilemek için kullandığı birçok web eklentisi türü vardır. En yaygın iki tanesi Java ve Flash. Bu programlar pek çok sitede standarttır ve kolayca saldırı yapılabilir. Sonuç olarak, virüs bulaşmamasını sağlamak için düzenli olarak güncellemeleri önemlidir.

13.İnternet Bağlantısını Sınırlandırın.

Çalışanlarınızın internet bağlantılarını sınırlandırın. Sosyal medya, uygunsuz içerikli siteler, kişisel mail sunucuları, bahis siteleri vb. sitelere erişimi kısıtlamanız dış ortamlardan gelebilecek saldırılara karşı etkili bir adım olacaktır. Sizin için geliştirmiş olduğumuz Poniva Firewall siber güvenlik ürünümüz sayesinde kullanıcı bazlı web erişimi sınırlandırma yaparak olası bir güvenlik açığını ortadan kaldırırsınız.

PONIVA - Yerli Güvenlik Duvarı - Yerli Firewall
  • Geliştirilmiş Algoritma – Gece mesai saati dışında yapılan isteklere karşı daha dikkatli olurken mesai saati içindeki isteklerde daha esnek

  • Geliştirilmiş Performans – Daha hızlı olması için optimizasyon

  • Heryerden Erişim – Evden, işten gerekli olan her yerden ağınıza erişim

  • Firewall Yedekleriniz Bulutta – İsterseniz firewall yedekleriniz şifreli şekilde PONIVA sunucularında yedeklenir

  • SSD /M2 – Daha Hızlı

  • Min. 2 Core İşlemci – Daha Güçlü

Fidye Yazılımı

Bu Bilgiyi Sosyal Medyada Paylaş

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz.

  • PONIVA - Firewall - Yerli Güvenlik Duvarı

Turkuaz VPN

Ocak 20th, 2024|Tags: , , , |

TURKUAZ VPN NEDİR? Turkuaz VPN Zero Touch özelliği ile şube/uç nokta tarafında herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmaksızın merkez cihazınızla VPN sağlayan uygun maliyetli bir cihazdır. Fişe takılıp internete bağlanır bağlanmaz, sunucularımız [...]

Windows Bilgisayarlarda Güvenliği Nasıl Sağlarız?

Mart 3rd, 2023|Tags: , , , , , |

WINDOWS BİLGİSAYARLARDA GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLARIZ? Windows güvenliğini sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Güncelleme ve yama: Windows güvenlik açıklarını kapatan güncelleştirmeler yayınlar. Windows Update özelliğini açık tutun ve düzenli olarak güncelleştirmeleri yükleyin. Güçlü [...]

iOS Güvenliğini Sağlamak İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?

Şubat 28th, 2023|Tags: , , , , , , |

IOS GÜVENLİĞİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ? IOS güvenliğini sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: iOS cihazınızı güncelleyin: Apple, iOS işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarını düzenli olarak düzeltmek için güncelleştirmeler yayınlamaktadır. Bu nedenle, cihazınızın iOS sürümünün [...]

Sosyal Mühendislik Nedir?

Şubat 20th, 2023|Tags: , , , , , , , , |

SOSYAL MÜHENDİSLİK NEDİR? Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanların dijital ortamlarda bıraktıkları veriler de artmaktadır. Bu veriler, sadece kişisel bilgilerimiz değil, finansal, ticari ve hatta devlet sırları gibi önemli bilgilerimiz de olabilir. Bu [...]

SIEM Nedir?

Şubat 11th, 2023|Tags: , , , , , |

SIEM NEDİR? SIEM (Security Information and Event Management), güvenlik olaylarını takip etmek, analiz etmek ve raporlamak için kullanılan bir yazılımdır. SIEM sistemi, birçok farklı kaynaktan gelen güvenlik verilerini toplar, birleştirir ve değerlendirir. [...]

802.1X Protokolü Nedir?

Şubat 9th, 2023|Tags: , , , , , , |

802.1X PROTOKOLÜ NEDİR? IEEE 802.1X, bir ağ güvenliği protokolüdür ve ağ güvenliğini artırmak için kullanılır. Bu protokol, bir ağ üzerindeki cihazların yetkilendirilmesini ve doğrulanmasını sağlar. 802.1X, kablosuz ağlar (Wi-Fi), Ethernet ağları ve [...]

KARMAŞIKLIKTA BOĞULMAYIN.

Firewall yönetimi hiç bu kadar kolay olmamıştı, Kolay olduğu kadar da hızlı! İşlem yaparken sizi bekletmez ve anında cevaplar verir.

0%
Uptime
0
Kod Satırı
0%
Hızlı Destek
Poniva Firewall

PONIVA FIREWALL
DAHA HIZLI, DAHA GÜÇLÜ, DAHA KOLAY.